Czy warto fele z oponami zimowymi ze szrotu brać :?:

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gapa
    Classic
    • 2007
    • 35

Maicroft, no mówimy o aktualnym modelu, bo nic innego jeszcze de facto nie ma
    i nowy (w sensie fabrycznie nowy) konkuruje z tym co jest na rynku, a nie z konkurencją sprzed 10 lat :idea:
    a jakos jest tak, że wielu się wydaje, że skoro superb ma rzeczywiście bardzo dużo miejsca z tyłu, to jest nie wiadomo jakim kolosem pod kazdym względem
    fakt, że deska rozdzielcza i to wszystko w środku jest zrobione tak, że wydaje się, że jest tam wiecej miejsca niż w O2 na przykład
    Elektroautomatyka okrętowa
    Non progredi est regredi!
  • Pestka
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1208

Witam!
    Sytuacja zmusiła mnie do poszukiwania opon zimowych z felami z tzw. z drugiej ręki. Od taksiarza wczoraj się dowiedziałam ze można kupić na złomie...za grosze z powypadkowych samochodów. Moje pytanie tylko :
    czy warto :?:
    i jeżeli warto to na co zwrócić uwagę...zaznaczam że to rozwiązanie tymczasowe...na około miesiąc...ale jeżdżę z dzieciakami i samochód to dla mnie godzina więcej snu(wstaję o 5) a stres jest że spadnie niebawem śnieg...a ja nie mam zamiaru zakrętu bokami brać :?
    Pozdrawiam
    "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz." Julian Tuwim
    MOJA OSTATNIA: http://sexikowo.myminicity.com/ - nowy członek
    http://sexikowo.myminicity.com/env - dbamy o środowisko
    http://sexikowo.myminicity.com/sec - bezpieczenstwo
    http://sexikowo.myminicity.com/tra - transport
    http://sexikowo.myminicity.com/ind - praca

Komentarz

• BioBogon
      Elegance
      • 2005
      • 921

Pewnie warto ze względu na cenę, ale trzeba się liczyć z tym, że coś się może dziać np. zejdzie powietrze lub w skrajnym przypadku strzeli opona. Najlepiej kupować koła napompowane, jak jest flak to najpewniej jest coś zwalone - nie wiadomo czy guma nie trzyma czy czasem gdzieś nie ma dziury w feldze. Jak trzyma powietrze to już dobrze rokuje.
      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Masmo
        L&K
        • 2005
        • 1145

Moim zdaniem nie warto, na szrocie też nic nadającego się do eksploatacji nie oddadzą za darmo. No chyba że znajdziesz opony nie sytarsze niż 4 lata z bieżnikiem powyżej 4 mm, bez uszkodzeń i proste niepordzewiałe felgi w dobrej cenie to można się zastanawiać. Ewentualna renowacja felg (prostowanie malowanie) u Tujki kosztuje 50 zł netto/szt. A opony mogą mieć ukryte wady któr można wyłapać tylko na wyważarce (krzywe, beżnik stary w jednym miejscu).
        Generalnie bym raczej polecał kupienie nawet najtańszych nowych opon choćby na kredyt niż branie używanych.
        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Niech ten taksiarz sam jezdzi na kolach z rozbitka! :?

Gmero, pojezdzij po zakladach oponiarskich i kup uzywane ale przynajmniej sprawdzone opony!
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Bouli
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 739

Ja tez mialem podobny dylemat i powiem Wam ze sie zdecydowalem na uzywki. Co prawda nie bezposrednio ze szrotu tylko od czlowieka ktory handluje uzywanymi oponami (niestety nie mam juz na niego namiarow). Opony sa ponoc sprowadzane z zachodu z aut powypadkowcyh. Niestety wtedy nie mialem kasy na nowe oponki (komplet dobrych nowych 205/55 R16 to koszt okolo 1400pln) i musialem kupic uzywki, zaplacilem chyba 5 czy 6 stowek (Continental Sport Contact w super stanie). Sluzyly mi 3 sezony i bylem z nich baaaardzo zadowolony.

Gmero, Reasumujac, IMHO uwazam ze to dobry pomysl zeby kupic uzywane, lepszy od tanich badzierwiarskich zimowek na ktorych najprawdopodobniej bedziesz bardziej latac po jezdni niz na porzadnych letnich. Musisz tylko uwazac zeby nie byly nierownomiernie starte lub za bardzo latane.
            Jak sama sie nie za bardzo orientujesz (tak samo jak ja :P) to najlepiej zabierz jakiegos chlopa ktory ma chociazby jakies ogolne pojecie o samochodach i tego typu rzeczach.

Mam nadzieje ze uda Ci sie znalezc cos ladnego w fajnej cenie
            Powodzenia
            Bouli
            Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
            Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
            Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Masmo
              L&K
              • 2005
              • 1145

Zamieszczone przez Bouli
              ......musialem kupic uzywki, zaplacilem chyba 5 czy 6 stowek (Continental Sport Contact w super stanie). Sluzyly mi 3 sezony i bylem z nich baaaardzo zadowolony.....
              Nowe opony z gwarancją 195/65/15 zaczynają sie od 180 zł/szt na opony.com więc kupowanie używek za 600 to chyba nie najlepszy pomysł....

[ Dodano: Pon 27 Lis, 06 12:29 ]
              Zamieszczone przez Bouli
              .....Reasumujac, IMHO uwazam ze to dobry pomysl zeby kupic uzywane, lepszy od tanich badzierwiarskich zimowek na ktorych najprawdopodobniej bedziesz bardziej latac po jezdni niz na porzadnych letnich....
              Nie przesadzajmy, nawet tanie opony nie odstają mocno od przeciętnego poziomu i dla kierowców jeżdzących umiarkowanymi prędkościami zwłaszcza po mieście mogą być użyteczne. Nie należy zapominać że na przyczepność ma duży wpływ głębokość bieżnika która w nowych jest największa. Jeżdzę na tanich Kleberach służbowym i nie jest źle.
              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Bouli
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 739

Zamieszczone przez Masmo
                Nowe opony z gwarancją 195/65/15 zaczynają sie od 180 zł/szt na opony.com więc kupowanie używek za 600 to chyba nie najlepszy pomysł....
                No tak tylko ze ja mam 205 na 16 wiec cena juz jest wyzsza, a nie chcialem kupic opon marki Kyoto albo Debicy (nikomu nic nie ujmujac). Troche lepsze opony w tym rozmiarze to koszt minimum 250-300 (tak na poczatek). Continentale kosztuja 350 wiec komplet to 1400. Niestety wtedy nie mialem kasy na nowe dobre bo wyplulem sie na nowe felgi. No i roznica 6 czy 8 stowek byla dla mnie wtedy nie do przeskoczenia.
                Ja nie zaluje. Oponki byly supa! I drugi raz gdybym byl w takiej sytuacji zrobilbym to samo. Moze po prostu trafilem na dobry komplet...

Zamieszczone przez Masmo
                Nie przesadzajmy, nawet tanie opony nie odstają mocno od przeciętnego poziomu i dla kierowców jeżdzących umiarkowanymi prędkościami zwłaszcza po mieście mogą być użyteczne. Nie należy zapominać że na przyczepność ma duży wpływ głębokość bieżnika która w nowych jest największa. Jeżdzę na tanich Kleberach służbowym i nie jest źle.
                To zalezy o jakich "tanich" oponach mowimy. Klebery nie sa zle (mialem zimowki w porzednim aucie, boskiej CL-ce, czyli Fordzie Escorcie CL :P) i jako tako sie spisywaly, ale najtansze nie sa. Jesli mowimy o naprawde tanich oponach (tymczasowo jak w temacie) to stawczo bym odradzal. Warto przejrzec testy opon (Auto Swiat lub Motor) i zobaczyc jak wypadaja tanie opony. Wiekszosc z nich to skandal :!: Mega wydluzona droga hamowania i generalnie wiekszosc wskaznikow ponizej jakichkolwiek standartow.
                Tak jak mowie wszystko zalezy od tego o jakich "tanich" oponach mowimy oczywiscie. 150 czy 250 zl za sztuke...

A tak na marginesie to generalnie polecam te opony (Continental Sport Contact lub Premium Contact). Kleja sie do jezdni jak cholera i na lukach tylko "krzycza" zeby przyspieszyc :diabelski_usmiech
                Bouli
                Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

Zamieszczone przez Bouli
                  No tak tylko ze ja mam 205 na 16 wiec cena juz jest wyzsza, a nie chcialem kupic opon marki Kyoto albo Debicy (nikomu nic nie ujmujac)....
                  A kto Ci kazał na zime też jeździć na 16-kach?? Można w zimie przejść na 15". Nawet lepiej w zimie mieć węższe o wyższym profilu (lepiej tłumią dziury).

A podsumowując ja bym na Twoim miejscu (wersja ekonomy) kupił fele używane i dał do regeneracji 50 netto/szt lub od razu kupił po regeneracji. Tujko takie sprzedaje. Ja kupiłem parę lat temu za 80 zł/szt. I do tych felg kupiłbym nowe opony z tanich (możesz podpytać Tujkę które z tanich są najlepsze). I masz spokój na parę lat....

Komentarz

• Bouli
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 739

Zamieszczone przez Masmo
                    A kto Ci kazał na zime też jeździć na 16-kach?? Można w zimie przejść na 15". Nawet lepiej w zimie mieć węższe o wyższym profilu (lepiej tłumią dziury).
                    Ja akurat pisalem o letnich 16" na alusy. Na zime mam stalowki 15"

Pisalem o tym zeby pokazac ze uzywane tez moga byc ok
                    Bouli

Komentarz

• Masmo
                      L&K
                      • 2005
                      • 1145

Zamieszczone przez Bouli
                      Pisalem o tym zeby pokazac ze uzywane tez moga byc ok
                      Pewnie tak, ale trzeba miec dużo więcej szczęścia niż z nowymi..... Wiec bezpieczniej kupić nowe zwłaszcza że chodzi o nasze bezpieczeństwo.

Komentarz

• Bouli
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 739

Zamieszczone przez Masmo
                        Pewnie tak, ale trzeba miec dużo więcej szczęścia niż z nowymi..... Wiec bezpieczniej kupić nowe zwłaszcza że chodzi o nasze bezpieczeństwo.
                        No jasne ze tak. Tylko ze czasami na super nowe oponki funduszy brak, a ja dalej bede sie upieral przy swoim ze lepiej kupic uzywane (wysoki model) w dobrym stanie niz jakies tanie nowe "wynalazki". I tez chodzi o bezpieczenstwo nasze i naszych bliskich. Ale to tylko i wylaczanie moja opinia
                        Bouli

Komentarz

• Pestka
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1208

Dzięki chłopaki.
                          Ja to muszę i felgę kupić i opono. Podobnie jak Bouli mam na letnich alu 205/55/16 więc koszt opony do nch to prawie kradzieź
                          Stąd po jeżdżę i poszukam...byleby zdążyć przed zimą...a w styczniu kupię sobie jakieś porządne....

Komentarz

• xekon
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 742

tak dla ustalenia uwagi to udalo mi sie w wawie kupic nowe stalowki 15" komplet za ok 250 pln - opony co prawda juz mialem ... Co do felg to wcale nie w internecie tylko wlasnie u wulkanizatora - czyli tak jak Purchawa pisal

Komentarz

• Pestka
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1208

xekon, a czy to jakaś okazja była czy w Wawie tak stoją :?: pierwotnie ogólnie miałam kupić nowe ale mi się pokićkało przed samą zimą no i wyszło jak wyszlo...

Komentarz

• Bouli
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 739

Gmero, poszukaj moze po allegro. moze tam sie cosik fajnego znajdzie...

Dodatkowo jesli jestes czasem w Warszawie to Howard7 zalatwil znizke w jednym punkcie wulkanizacyjnym i jest to chyba fajna oferta bo wiele osob zachwalalo

Powodzonka
                                Bouli

Komentarz

• Masmo
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1145

Zamieszczone przez Gmero
                                  xekon, a czy to jakaś okazja była czy w Wawie tak stoją :?: pierwotnie ogólnie miałam kupić nowe ale mi się pokićkało przed samą zimą no i wyszło jak wyszlo...
                                  Zadzwoń:
                                  Tujko. Felgi i opony
                                  0 58 309 03 46
                                  80-007 Gdańsk, Trakt św. Wojciecha 467
                                  pow.m. Gdańsk, woj. pomorskie
                                  [email protected]

jest najlepszy w 3City...

Komentarz

Nie warto.... zaoszczedzisz MOŻE i ze 100 pln ale czy warto ryzykować życie swoje i dzieci ?
                                    Na razie zimy nie ma... nie ma musu i ćiśnienia na zakup zimówek... a więc masz czas na poszukanie czegoś na spokojnie.

Jak już coś nawet i znajdziesz na takim szrocie to taniej też nie będzie.
                                    Jak pisano wyżej... popatrz na allegro, jest tego mase i sprzedają to firmy co się zajmuja sprowadzaniem opon zdatnych do jazdy.

Komentarz

• Pestka
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1208

Masmo, dzięki za namiary
                                      zadzwonie tam jutro...dziś poszukam na allegro
                                      bezduszny, niby zim nie ma...ale wiesz czekać na śnieg to też glupota...lepiej wcześniej niż jak mój sąsiad co to skasowal przód bejki zanim zmądrzał :?

Komentarz

Ja jeszcze śmigam na lentich :diabelski_usmiech Dzisiaj było u mnie 10-12 stopni C

Zimówieczki są też gotowe i czekaja z aluskami na śnieg

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Zamieszczone przez Bouli
                                          Howard7 zalatwil znizke w jednym punkcie wulkanizacyjnym i jest to chyba fajna oferta bo wiele osob zachwalalo
                                          Potwierdzam.
                                          UG7 205/55 H z wymiana wyszly taniej niz na np. www.opony.com a ten sklep jest chyba jednym z najtanszych.

Zamieszczone przez bezduszny
                                          Ja jeszcze śmigam na lentich Dzisiaj było u mnie 10-12 stopni C
                                          A ja sie cholera troche pospieszylem. :|

[ Dodano: Pon 27 Lis, 06 20:15 ]
                                          Zamieszczone przez Gmero
                                          dziś poszukam na allegro
                                          Zobacz jeszcze tutaj: http://www.autoopony.com
                                          Ja u nich kupowalem stalowki. Mimo, ze niby uzywane to byly jak nowe. Jeszcze naklejki z kodem na nich byly.
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• -Piotr-
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1018
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Każda na ten temat ocena zależy od punktu widzenia. Czy ja jestem za oponami używanymi? Tak jak są z pewnego źródła i były właściwie przechowywane. Naprawdę można wyrwać dobre używki za niewielkie pieniądze. Felgi stalowe 15`` można kupić często za ok <200 PLN komplet. Opony używane ok. <80 PLN szt. Nowa felga 90 PLN szt, opona ok. 190 PLN szt, tak więc gra jest warta świeczki.
                                            O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                            KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                            O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

-Piotr-, Po 50zl sztuka fele mozna kupic, ale latem. Teraz jak spadnie snieg to mozemy sie zalozyc, ze w tej cenie bedzie ciezko kupic 13" do VW.
                                              Przed pierwszym sniegiem szukalem 14" VW 4x100 i byl wielki problemi kupilem wreszcie po 50zl sztuka.

P.S. Jak ktos chce 6x16" 5x100 ET31 to mam po 80zl sztuka, leza w garażu Mialy byc dla mnie, ale w koncu moje dalem do wypiaskowania i pomalowania i wygladaja super
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Pestka
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1208

Dzięki dzięki...robię rozeznanie.

Komentarz

• -Piotr-
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1018
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  Po 50zl sztuka fele mozna kupic, ale latem
                                                  Sprawa oczywista, że najlepiej kupywać sezonowy towar przed sezonem. Dużo też zależy od tzw. farta.
                                                  O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                                  KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                                  O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

Pracuję...